Boeing: Yaşanan aksiliklerin ardından bir ihbarcı ABD Senatosu'nda ciddi iddialarda bulundu

trueliving

New member
İşletme Boeing'in

Yaşanan aksiliklerin ardından bir ihbarcı ABD Senatosu'nda ciddi iddialarda bulundu



Şu an: 6:29| Okuma süresi: 4 dakika




Boeing mühendisi Sam Salehpour




Boeing mühendisi Sam Salehpour

Kaynak: AFP/KENT NISHIMURA aracılığıyla Getty Images


Washington'daki ABD Senatosu'nda, üretici Boeing'deki uçak arızalarıyla ilgilenen iki komite vardı. Bir mühendis ifade verdi ve önemli sorunlar bildirdi. Boeing bunu tamamen farklı görüyor.





BABD Senatosu'nda Boeing uçaklarındaki arızalarla ilgili bir duruşmada, bir ihbarcı, uçak üreticisindeki özensiz kalite kontrollerden ve tacizden şikayetçi oldu. Boeing mühendisi Sam Salehpour, Çarşamba günü (yerel saat) Washington'daki Oda'nın bir alt komitesi önünde ifade verdi.

“Arızalı uçakları ortaya çıkarıyorlar” diye ekledi. Boeing'deki güvenlik standartlarına ilişkin ayrı bir duruşma Çarşamba günü ABD Senatosunda yapıldı. Üyeler, uçak üreticisinin güvenlik kültürünü geliştirmek için daha fazlasını yapması gerektiğini söyledi. Senatör Tammy Duckworth “Şahsen ben Boeing'in son dönemdeki üretim sorunlarının çok daha derin bir sorunun belirtisi olduğunu düşünüyorum” dedi ve “hisse senedi fiyatlarına takıntılı yöneticiler” olarak adlandırdığı kişilere atıfta bulundu.

Milletvekillerinin konuya bu kadar yoğun bir şekilde eğilmeleri, gözlemciler tarafından Boeing'in Ocak ayında yaşanan olaydan bu yana maruz kaldığı büyük baskının bir göstergesi olarak görüldü: 737 Max uçağının uçuş sırasında kabininin bir kısmı kırıldı. Oregon eyaletinin çok ötesinde. Kabinde basınç kaybı yaşandı ve nesneler dışarıya çekildi ancak mucizevi bir şekilde kimse ciddi şekilde yaralanmadı.


ayrıca oku


ALMANYA-HAVACILIK-KAZANÇ-LUFTHANSA-İŞÇİ-GREV






Pilot, uçağı güvenli bir şekilde Portland'a acil iniş yapmayı başardı. Boeing'e karşı çeşitli soruşturmalar sürüyor ve FBI da müdahale ederek Oregon üzerindeki sorunlu uçuşta bulunanları bir suçun kurbanı olabilecekleri konusunda bilgilendirdi.


ayrıca oku





Tanıtım yazısı Eurojackpot çevrimiçi






Senato alt komitesi duruşmasında mühendis Salehpour, bir Boeing fabrikasındaki çalışanların 787 Dreamliner gövdesinin bileşenlerini sıkıştırmak için aşırı güç kullandığını ifade etti. Bu aşırı kuvvet uygulaması, uçağın gövdesinde kullanılan karbon fiber malzemenin bileşimini etkileyebilir. Salehpour, Boeing'in kendi verilerine baktığını ve “şirketin 787 programında üretimde uçağın güvenliğini ve dayanıklılığını önemli ölçüde azaltabilecek kısayollar kullandığı” sonucuna vardığını söyledi.

Bunu şirket içinde gündeme getirdiğinde patronu ona “içeride mi, dışarıda mı” olduğunu, yani takımın bir parçası olup olmadığını sordu. “Sadece susacak mısın? (…) ben bunu böyle yorumladım” dedi mühendis. 787 ve 777 modellerini çevreleyen üretim yöntemleri hakkındaki endişelerini ilk kez kamuoyuna açıklamıştı.

Güvenlik kültüründeki eksiklikler


Boeing, işgücüne bu tür muamelenin kesinlikle yasak olduğunu belirtti. Bir sözcü, şirketin bunun yerine çalışanlarını konuşmaya teşvik ettiğini söyledi. Ocak ayından bu yana, şirket portalı aracılığıyla personelden gelen raporlarda da yüzde 500'den fazla artış yaşandı.

Boeing, makinelerin yapısal bütünlüğüne ilişkin iddiaların da yanlış olduğunu söyledi. Grubun kıdemli mühendislerinden ikisi bu hafta, bazıları 12 yaşında olan uçakların tasarım testlerinde ve incelemelerinde, kaporta panellerinde malzeme yorgunluğu veya çatlaklara dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. Boeing yetkilileri ayrıca Salehpour'un fabrika işçilerinin 777'nin gövdesinin parçaları üzerinde zıplayarak onları doğru şekle soktuğunu gözlemlediği yönündeki iddiayı da yalanladı.

Bu arada Senato Ticaret Komitesi üyeleri, Boeing'in güvenlik kültüründe ciddi eksiklikler bulan uzmanlardan oluşan bir paneli dinledi. Prestijli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde havacılık mühendisliği öğretim görevlisi olan Javier de Luis, çalışanlar yönetimin her zaman güvenlikten bahsettiğini duysa da, uçakların fabrikadan mümkün olduğunca çabuk geçmesi konusunda baskı hissettiklerini söyledi. Boeing çalışanlarıyla yaptığı görüşmelerde şunu öğrendi: “Eğer kararlı davranırsanız tepki ve cezalarla karşı karşıya kalacağınız konusunda gerçek bir korku var.”

Teksas Senatörü Ted Cruz siyasi müdahale çağrısında bulundu. Halk, uçağa binmenin daha da tehlikeli hale gelmemesi konusunda Washington'a güveniyor. Ticari olarak uçmak seyahat etmenin en güvenli yolu olmaya devam ediyor, ancak anlaşılır bir şekilde son olaylar yolcuları endişelendiriyor. Cumhuriyetçi Cruz, “Algı, işlerin daha da kötüye gittiği yönünde” dedi.