Söder bir “araba Marshall planı” çağrısında bulunuyor ve VW krizinden Yeşilleri sorumlu tutuyor

trueliving

New member
Şansölye Olaf Scholz, Volkswagen'deki işlerin korunması için bastırıyor. CSU patronu Markus Söder artık krizin sorumlusu olarak Yeşiller'i görüyor. AB'nin yanmalı motor yasağına veda etmek de dahil olmak üzere çeşitli çözümler öneriyor.

Volkswagen'deki olası fabrika kapanmalarına yanıt olarak Bavyera Başbakanı ve CSU lideri Markus Söder, Alman ekonomi politikasında radikal bir dönüş çağrısında bulunuyor. Söder, Alman Basın Ajansı'na “Bir araba Marshall planı olması gerekiyor” dedi. “Yönetim hataları açıkça yapılmış olsa bile, VW'deki gelişme Almanya için otomobil lokasyonu açısından acımasız.”

CSU'lu siyasetçi şöyle devam etti: “Bu, vaat edilen yeşil ekonomik mucizenin sonucudur: durgunluk ve gerileme.” AB ve Almanya, yanlış kararlarla yıllardır Alman otomobil endüstrisini sürdürülebilir bir şekilde zayıflatıyor. “Yeşil Anlaşma ve trafik ışığı kararları Avrupa ve Almanya'nın rekabet gücüne mal oluyor.”

Özellikle Söder, AB'de içten yanmalı motorlara yönelik planlanan yasağın kaldırılması ve teknolojik açıklığın yanı sıra tüm CO₂ cezalarının askıya alınması ve otomobillere gümrük vergisi getirilmemesi çağrısında bulundu. Ayrıca Almanya'da elektrikli otomobiller için prim yeniden getirilmeli ve ihracat için Almanya'da elektrikli otomobiller için daha ucuz şarj gücü sağlanmalı. Almanya'daki tüm otomobil tedarikçileri için de bir dönüşüm fonuna ihtiyaç var. Ayrıca e-otomobillerin şehir merkezlerinde bir saatliğine ücretsiz park etmelerine izin verilmeli.

Almanya'daki üç VW fabrikası kapatılma tehdidiyle karşı karşıya

VW'nin yönetim ve çalışma konseyi haftalardır olası fabrika kapatma ve işten çıkarmalarla boğuşuyor. İş konseyine göre artık somut planlar masada: Wolfsburg'daki işgücüne yönelik bir bilgilendirme etkinliğinde grup çalışma konseyi patronu Daniela Cavallo, “Kurul Almanya'daki en az üç VW fabrikasını kapatmak istiyor” dedi.

Ayrıca, büyük personel azaltımları ve ücret kesintileri de planlanıyor. “Yönetim kurulunun bu planları nedeniyle Almanya'daki Volkswagen'de on binlerce iş tehlikede” dedi. Şirket yakın zamanda çalışanlarına bu planlar hakkında bilgi verdi. VW belirli önlemler hakkında herhangi bir ayrıntı sunmadı.

Federal hükümet şirkete işleri sürdürme çağrısında bulundu. Bir hükümet sözcüsü, Volkswagen'in bu konuda ne açıklayacağını hâlâ bekleyip görmemiz gerektiğini söyledi. Ancak Şansölye Olaf Scholz'un (SPD) tutumu net: “Yani, geçmişteki olası yanlış yönetim kararları çalışanların zararına olmamalıdır”. Bu, işleri sürdürmek ve güvence altına almakla ilgilidir.

dpa/gub